Finančné aspekty hodnotenia inovačného potenciálu podniku - Bondareva, Irina
Inovácie sú významnou konkurenčnou výhodou, pretože umožňujú včas chrániť firmu pred novými hrozbami z vonkajšieho prostredia cestou priebežného vyhľadávania nových príležitostí pre prežitie a rozvoj. Pri tom sa posilňujú adaptačné schopnosti firmy, rozširuje sa horizont rozhodovania, zvyšuje sa rôznorodosť a sofistikovanosť produktov a technológií, v dôsledku čoho rastie produktivita práce. Moderná ekonomická teória naznačuje, že inovácie sú zdrojom rozvoja firiem iba za podmienok ich aktívneho a efektívneho použitia. Pre účinnú integráciu nových technológií do hospodárskej činnosti dôležitou úlohou je predbežné hodnotenie inovačného potenciálu firmy, a tiež jeho následná a trvalá analýza.