Aktuálny vývoj medzinárodného energetického trhu a vyplývajúce výzvy pre konkurencieschopnosť EÚ - Zábojník, Stanislav, 1984-
Teoretické vymedzenie vzťahu medzi energetickou bezpečnosťou a konkurencieschopnosťou domácej ekonomiky. Aplikácia tohto predpokladu na kľúčové energetické výzvy, ktoré pramenia z vývoja medzinárodného energetického trhu pre ekonomiku EÚ. Autor sa opiera o analýzu intenzívneho využívania bridlicového plynu ako značnej komparatívnej výhody amerických firiem v súčasnosti a potenciál využiť tento zdroj aj v prostredí EÚ.