Súkromný a verejný dlh na Slovensku - ich vývoj, súčasti a súvislosti - Fifek, Edmund
Samotný rast verejného dlhu a v ostatnom desaťročí aj dlhu domácností, bol rýchly. Verejný dlh sa približuje už k silne stráženému limitu 60 percent v pomere k HDP. Rapídne stúpla aj hrubá zahraničná zadlženosť tuzemcov ako celku. Rast dlhu jednotlivých sektorov pritom nielen obmedzuje ich vlastné možnosti, ale negatívne ovplyvňuje aj situáciu v ďalších. Je čas riešiť súčasné problémy v súčasnosti a neodsúvať riešenia formou zvyšovania dlhov.