Cesta k Európskej bezpečnostnej stratégii - Hofreiter, Ladislav
Autor nepodáva chronologický a vyčerpávajúci výklad evolúcie európskeho bezpečnostného systému, skôr s vývojom filozofického a politického myslenia ukazuje, ako rástla túžba po mieri a bezpečnosti v Európe. Obdobie predvestfálske, vestfálske obdobie a vestfálsky systém, obdobie po skončení Studenej vojny.