Funkčné finančníctvo priniesli susedia - Makarová, Xénia
Korene finančníctva na Slovensku stoja na rovnakej pôde ako tie rakúske - v Rakúsko-Uhorsku. Privatizácia v bankovníctve na Slovensku. Dcéry a pobočky rakúskych bánk v SR. Poisťovne a pobočky rakúskych poisťovní v SR. Momentálne patrí rakúskym poisťovniam viac ako 40 percentný podiel na slovenskom trhu.