Komparácia aktuálneho a revidovaného štandardu ISO 14001:2015 pre implementáciu environmentálneho manažérstva - Majerník, Milan, 1952-
Po skúsenostiach s uplatňovaním štandardov manažérstva kvality podľa ISO 9000 spracovala a vydala Medzinárodná organizácia pre normalizáciu (ISO) skupinu noriem pre environmentálne manažérstvo ISO 14000. Pôvodné návrhy vychádzali z výsledkov aj tretej konferencie OSN o životnom prostredí v Rio de Janeiro v roku 1992. V tom čase vznikla aj britská norma BS 7750:1992, ktorá sa postupne stala základom pre ISO 14001 a pre certifikáciu environmentálneho manažérskeho systému (EMS) v mnohých štátoch Európy. V rokoch 1993 až 1994 bola vytvorená samostatná technická komisia ISO/TS 207 pre environmentálne manažérstvo. Jej primárnou úlohou je postupné riešenie a vydávanie medzinárodných technických noriem pre tvorbu a ochranu životného prostredia súboru ISO 14000 pod názvom Environmentálne manažérstvo. Zdrojovou technickou normou pre zavedenie a certifikáciu EMS sa stala norma ISO 14001, ktorá špecifikuje požiadavky na EMS.