Postavenie európskeho ombudsmana v inštitucionálnom systéme Európskej únie - Hurná, Lucia, 1978-
Európsky ombudsman bol zriadený Maastrichtskou zmluvou. Je splnomocnený prijímať a zaoberať sa sťažnosťami verejnosti, ktoré sa týkajú inštitúcií Európskej únie. V širšom slova zmysle je jeho úlohou zlepšiť zodpovednosť inštitúcií Európskej únie a viac ich sprístupniť občanom Európskej únie. Príspevok predstavuje inštitút európskeho ombudsmana a objasňuje podstatu práva obrátiť sa so sťažnosťou na európskeho ombudsmana.