Priority zahraničnej politiky prezidenta Francoisa Hollanda - Janas, Karol
Ambície Francúzska zohrávať kľúčovú úlohu vo svetovej a európskej politike sú stále viac viditeľnejšie. Francúzsko odmieta prijať rolu regionálnej veľmoci s regionálnym vplyvom. Tento trend určil predchodca súčasného prezidenta Nicolas Sarkozy a François Hollande v ňom pokračuje. Francúzsko sa čoraz intenzívnejšie zapája nielen do európskeho, ale aj svetového diania a snaží sa budovať (uchovať) imidž jednej z rozhodujúcich veľmocí.