Význam medzinárodných zmlúv o zamedzení dvojitého zdanenia - Lénártová, Gizela
Medzinárodné zmluvy o zamedzení dvojitého zdanenia významným spôsobom eliminujú dvojité zdanenie príjmov a kapitálu a tým podporujú rozvoj medzinárodného podnikania, obchodu a zahraničných investícií. Podkladom pre ich uzatváranie sú modelové zmluvy OECD, OSN a USA. Slovenská republika má uzatvorených 65 medzinárodných zmlúv o zamedzení dvojitého zdanenia, ktoré sú implementované do vnútroštátnych daňových predpisov. Príspevok charakterizuje význam a ciele modelových zmlúv, proces uzatvárania medzinárodných (bilaterálnych ) zmlúv v SR a ich väzbu na vnútroštátne daňové predpisy.