Medzinárodná migrácia a vonkajšia ochrana hraníc Európskej únie - Liďák, Ján
Problematika ochrany vonkajších hraníc EÚ v súvislosti s prenikaním nelegálnych migrantov na teritórium Európy. Autor upozorňuje na potrebu vytvorenia komplexnejšieho prístupu k tejto problematike zo strany EÚ a jednotlivých členských štátov. Výsledkom tohto úsilia bolo vytvorenie Európskej agentúry pre riadenie operačnej spolupráce na vonkajších hraniciach členských štátov EÚ - FRONTEX v roku 2005. Následne je analyzovaná štruktúra, pôsobenie a obsah aktivít tejto inštitúcie, tiež kritika jej pôsobenia zo strany mimovládnych organizácii.