Teoretické prístupy k migrácii a ich aplikácia na súčasné migračné toky - Galanská, Nina
Príspevok prezentuje a rozvíja dva možné spôsoby delenia teórií migrácie na základe motívov a príčin migrácie. Teórie migrácie rozdeľuje na teoretické koncepcie inicializácie migrácie a teoretické koncepcie pretrvávajúcej migrácie. Takisto uvádza delenie na mikro-, mezo-, a makroúroveň motívov a príčin migrácie. Ďalej načrtáva základné teoretické koncepty migrácie, ktoré sú na záver aplikované na súčasné migračné toky. Príspevok pracuje s teoretickými koncepciami ako aj so štatistickými údajmi prezentovanými mapami zo Správy o svetovej migrácii 2013.