Sociálna kohézia z pohľadu zmien systému zdravotného poistenia v SR - Pechová, Michaela, 1977-
Súkromné zdravotné poisťovne prostredníctvom cielených marketingových aktivít získali do svojho poistného kmeňa dokázateľne zdravšiu časť našej populácie. Vzhľadom na to, že štát negarantuje platobnú schopnosť súkromných zdravotných poisťovní, nákladovo najdrahší pacienti zostávajú poistení vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni. Aj z tohto dôvodu 25. júla 2012 schválila vláda Slovenskej republiky zámer zavedenia unitárneho systému verejného poistenia, s predpokladanou platnosťou od roku 2015. Výhody a nevýhody unitarizácie zdravotného poistenia.