Má každý daňovník nárok na NČZD na daňovníka? - Válek, Juraj, 1981-
Každý daňovník má nárok na uplatnenie nezdaniteľnej časti základu dane od čiastkového základu dane, ale len pri príjmoch zo závislej činnosti, z podnikania alebo z inej samostatnej zárobkovej činnosti alebo ich úhrnu, teda z tzv. aktívne vykonanej práce. Ak daňovník dosahuje tzv. pasívne príjmy, nemôže od čiastkového základu dane vyčísleného z takto diasiahnutých príjmov uplatniť NČZD. Medzi takéto príjmy patria príjmy z prenájmu, kapitálové príjmy alebo podľa paragrafu 8 zákona o dani z príjmov ostatné príjmy.