Úloha marketingových aliancií a klastrov pri uľahčovaní expanzie na zahraničné trhy (na príklade slovenských vinárskych firiem) - Hlušková, Tatiana, 1987-
Pre malé a stredné podniky, ktoré tvoria základ slovenského vinohradníctva, je obzvlášť náročné vstúpiť a uspieť na zahraničných trhoch s ohľadom na ich obmedzené finančné, materiálne i ľudské zdroje. Marketingová aliancia vinárskych firiem môže znížiť ich náklady a zvýšiť ich šance uspieť na zahraničných trhoch. Prekážky brániace exportu výrobkov slovenských vinárov.