Dlhodobý hmotný majetok – účtovné a daňové odpisovanie hmotného majetku - Gášpárová, Eva
Učtovné odpisovanie je súčasťou ocenenia majetku a predstavuje trvalé zníženie hodnoty majetku. Účtovné odpisy sú účtovnou kategóriou, ktorá vyjadruje skutočné opotrebenie majetku v konkrétnych podmienkach jeho využívania. Účtovné odpisy sú súčasťou prevádzkových nákladov, čím priamo ovplyvňujú výšku vykázaného výsledku hospodárenia. Daňové odpisovanie je postupné zahrňovanie obstarávacej ceny, reprodukčnej obstarávacej ceny alebo vlastných nákladov (vstupnej ceny) do daňových výdavkov, pričom tento postup je stanovený zákonom č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. Daňové odpisy sú daňovou kategóriou, ich výška je závislá od druhu hmotného majetku a zvoleného spôsobu odpisovania.