Konkurenčná činnosť zamestnanca - Žuľová, Jana
Zamestnanec môže popri svojom zamestnaní vykonávať inú zárobkovú činnosť, ktorá má k predmetu činnosti zamestnávateľa konkurenčný charakter, len s predchádzajúcim písomným súhlasom zamestnávateľa. Okrem skončenia pracovného pomeru sankciou za konkurovanie zamestnávateľovi bez jeho súhlasu, môže byť aj vymáhanie náhrady škody od zamestnanca.