Analýza vývoja nezamestnanosti podľa vzdelania v podmienkach Slovenska - Litavcová, Eva
Problém nezamestnanosti sa stal sprievodným javom procesu transformácie slovenskej ekonomiky po roku 1989. Nezamestnanosť je problémom, ktorý sa dotýka mnohých oblastí spoločenského života, pričom sa chápe predovšetkým ako makroekonomický problém Nezamestnanosť vnímaná ako sociálno-patologický fenomén je objektom pozornosti hospodárskej politiky, rôznych vedných disciplín predstavujúci závažný problém, od riešenia ktorého závisí produkčná schopnosť ekonomiky. Predikcia ďalšieho vývoja časových radov stavu nezamestnanosti podľa nadobudnutého vzdelania modelovaním SARIMA modelmi.