Expanzia tezaurácie zlata ako dôsledok straty dôvery vo svetové meny - Pavelka, Ľuboš, 1962-
Funkcie menového a investičného zlata. Zlato, ako súčasť devízových rezerv. Determinanty znižovania objemu zlatých rezerv centrálnych bánk trhovo rozvinutých ekonomík. Predaj menového zlata ČNB. Vybrané ekonomiky BRICs a ich vplyv na ceny zlata. Analýza cenového vrcholu zlata z roku 1980. Cena zlata v súčasnosti. Pomer cien ropy a zlata. Vplyv dlhovej krízy na ceny zlata.