Vývoj zahraničnej zadlženosti SR v rokoch 1993 až 2012 - Kyjac, Pavol
Popri existencii vnútornej zadlženosti, t. j. zadlženosti vlády voči bankovej sústave a viazanosti dlhu na štátny rozpočet, sa zahraničná, čiže vonkajšia zadlženosť považuje za samostatnú oblasť problematiky štátneho dlhu s priamym vplyvom na platobnú bilanciu štátu. Zahraničná zadlženosť pozostáva zo záväzkov devízových tuzemcov (rezidentov) voči devízovým cudzozemcom (nerezidentom) za určité časové obdobie, pričom tieto záväzky musia mať v zmysle platnej metodiky dlhový charakter. Celkový štátny dlh vo všeobecnosti predstavuje kumulovanú zadlženosť krajiny, čiže súhrn finančných záväzkov voči zahraničným a tuzemským subjektom