Hlavný kontrolór obce a výkon jeho funkcie v praxi - Strapáč, Peter
Zákon č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v z. n. p. predpokladá, že každá obec má mať obsadenú pozíciu hlavného kontrolóra. V tomto smere sa treba bližšie zaoberať výkonom funkcie hlavného kontrolóra, ako aj skutočnosťami, ktoré počas výkonu jeho funkcie môžu nastať, pričom v tomto článku som sa zameral hlavne na dlhodobú práceneschopnosť hlavného kontrolóra, prípadne odchod hlavnej kontrolórky na materskú dovolenku alebo rodičovskú dovolenku, čím je spôsobená dlhodobá absencia hlavného kontrolóra v práci. V praxi sa často stretávame s takýmito prípadmi, pričom treba poukázať na jednotlivé úskalia tohto problému.