Vplyv remitencií na rozvoj ekonomík - Jančíková, Eva, 1960-
Teoretické východiská vplyvu remitencií na rozvoj ekonomík. Analýza vplyvu remitencií na rozdeľovanie príjmov, zmierňovanie chudoby a individuálny hmotný blahobyt. Na makroekonomickej úrovni sa vplyv remitencií prejavuje na zamestnanosti, produktivite práci a raste. Okrem toho sú aj významným zdrojov na krytie deficitov platobnej bilancie. Trendy v globálnej migrácii a remitenčných tokoch boli v posledných rokoch ovplyvňované ekonomickou krízou, úsilím migrantov znížiť spotrebu a vplyvom zmeny kurzov. Finančná kríza upozorňuje na význam remitencií a priviedla mnohé krajiny k prijatiu opatrení v oblasti migračnej politiky a upozornila na potrebu koordinácie politík medzi jednotlivými krajinami tak, aby ponuka práce migrantov zodpovedala existujúcemu dopytu a migrácia prinášala výhody pre vysielajúce aj prijímajúce krajiny, a zároveň aj pre migrantov.