Severný Kaukaz ako destabilizujúci región v kontexte vnútornej bezpečnosti Ruskej federácie - Borošová, Lucia
Oblasť Severného Kaukazu sa vyznačuje vysokou mierou nestability. Medzi faktory, ktoré ovplyvňujú nestabilitu v regióne, je možné zaradiť: latentné napätie medzi etnikami, porušovanie ľudských práv, nerovnomerný hospodársky rozvoj, korupcia, organizovaný zločin. Severokaukazská oblasť sa vyznačuje výraznou heterogenitou v kontexte multikultúrnej populácie. Každý má svoje vlastné poňatie vlasti, vlastné poňatie histórie vzťahov s Ruskom a vlastnú hierarchiu etnických a kultúrnych hodnôt ako aj náboženstva. Na nestabilite v regióne sa do značnej miery podieľajú aj organizované zločinecké skupiny, a to predovšetkým čečenské.