Formovanie systému pomoci v hmotnej núdzi na Slovensku - Husáková, Mária
Pre formovanie systému sociálnej pomoci v Slovenskej republike bol rozhodujúci rok 1998, kedy bol prijatý zákon o sociálnej pomoci, ktorý na základe novej filozofie zadefinoval podmienky pre poskytovanie pomoci občanom v hmotnej núdzi. Vývoj súm životného minima a dávky sociálnej pomoci. Riešenie hmotnej núdze v rámci "novej sociálnej politiky". Vývoj počtu obyvateľov v hmotnej núdzi v rokoch 1998–2013. Vývoj počtu poberateľov dávky v hmotnej núdzi a príspevkov k dávke. Posilnenie princípu zásluhovosti pri poskytovaní pomoci v hmotnej núdzi.