Slováci si naďalej môžu užívať daňové raje - Makarová, Xénia
Boj Európskej únie, USA a zvyšku sveta s daňovými únikmi. Vyššia zrážková daň na platby do vybraných krajín. Niektoré opatrenia majú opačný daňový efekt. Únikové cestičky. Pojem účinná ľútosť zakotvený v Trestnom zákone. Tzv. white list krajín, na ktoré sa prísnejšie podmienky nevzťahujú.