Zmeny v zdaňovaní daňovníkov s obmedzenou daňovou povinnosťou - Vanková, Lucia
Novelou účinnou od 1. januára 2014 sa do zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. premietli opatrenia, ktoré posilňujú boj proti daňovým únikom, najmä boj proti platbám vykonávaným do jurisdikcií, s ktorými neexistuje žiadna spolupráca v daňovej oblasti, a teda zo strany správcu dane nie je možné skontrolovať a overiť opodstatnenosť, zákonnosť a zdanenie takejto platby. Takýmto opatrením smerujúcim k zamedzeniu daňových únikov je napr. zvýšenie sadzby dane na tieto platby, rozšírenie zdaniteľných príjmov nerezidentov, povinné náležitosti v rámci oznamovacej povinnosti. Ilustračné príklady.