Odpočítanie DPH pri nadobudnutí tovaru z krajín EÚ v príkladoch - Kolembus, Anton
Podľa ust. § 51 ods. 2 zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. platiteľ dane vykoná odpočítanie dane priznanej z nadobudnutia tovaru v tuzemsku z iného členského štátu [§ 49 ods. 2 písm. c) zákona o DPH], najskôr v zdaňovacom období, v ktorom právo na odpočítanie dane vzniklo (právo vzniklo, keď vznikla daňová povinnosť – § 49 ods. 1 zákona o DPH) a najneskôr v poslednom zdaňovacom období kalendárneho roka, v ktorom právo na odpočítanie dane vzniklo, ak do uplynutia lehoty na podanie daňového priznania za zdaňovacie obdobie, v ktorom uplatňuje právo na odpočítanie dane, má požadovaný doklad (faktúru za tovar z iného členského štátu). Ak je účtovným obdobím platiteľa hospodársky rok, na účely odpočítania dane sa kalendárnym rokom rozumie hospodársky rok.