Daňové zaťaženie práce vyjadrené daňovým klinom za obdobie rokov 2000-2012 - výber - Schultzová, Anna
Daňový klin je nástroj, pomocou ktorého môžeme merať daňovo-odvodové zaťaženie práce. Vyjadruje rozdiel medzi celkovými nákladmi práce vynaloženými zamestnávateľom na zamestnanca a čistým príjmom zamestnanca po zdanení. Ide o ukazovateľ, ktorý je možno vyjadriť rôznymi spôsobmi. Pre medzinárodne porovnávanie slúži ukazovateľ, ktorý využíva OECD – efektívny daňový klin zohľadňujúci aj transfery znižujúce daňové zaťaženie. V závislosti od typu domácnosti a výšky príjmu sú daňovníci rozdelení do ôsmych skupín a prostredníctvo daňového klinu možno sledovať, do akej miery daňové ako aj odvodové opatrenia vlády vplývajú na veľkosť príjmu rôznych skupín obyvateľstva. V príspevku sú uvedené len vybrané skupiny obyvateľstva zohľadňujúce ich rôzne statusy.