Pollution haven hypothesis and foreign direct investment: evidence from selcted Asian countries - Zahra, Nasrollahi
V uplynulom desaťročí sledujeme trendy zrýchľujúcej degradácie životného prostredia, prejavujúce sa emisiami skleníkových plynov, odlesnením a stratou biodiverzity. Tieto vzorce ničenia životného prostredia vyvolala zvýšená ekonomická aktivita, ktorej významným determinantom boli priame zahraničné investície . Vlády odstránili mnohé prekážky medzinárodného obchodu a zjednodušili ekologické normy v rozvojových štátoch, čo využili nadnárodné spoločnosti. Overovanie hypotézy ekologického neokolonializmu pomocou panelovej analýzy dát, na údajoch za 5 ázijských štátov od roku 1990 do roku 2011. Výsledky podporujú záver, že investori pri voľbe lokality uprednostňujú laxné environmentálne normy a poukazujú na platnosť hypotézy o environmentálnej Kuznetsovej krivke.