Zvyšovanie sadzieb spotrebných daní a ich vplyv na zamestnanosť - Válek, Juraj, 1981-
V príspevku sú bližšie analyzované vybrané spotrebné dane – z tabakových výrobkov, liehu a piva, vo vzťahu k domácej výrobe a zamestnanosti prostredníctvom grafov, tabuliek a komparácií. Nie každé zvýšenie sadzby spotrebnej dane, bude znamenať aj navýšenie príjmov do štátneho rozpočtu. Ak sa však zvýšia po zvýšení sadzby spotrebnej dane, je predpoklad poklesu domácej výroby, čo bude kompenzované zvýšením dovozu danej komodity a poklesom zamestnanosti.