Vzťah ceny ropy a cien za prenájom lodného priestoru - Kmeťko, Miroslav, 1969-
Pre krajiny závislé na doprave je odhadnutie budúceho vývoja cien ropy veľmi dôležité. Na cenu ropy vplýva veľké množstvo faktorov. Autori sa zamerali na vzťah ceny ropy a ceny za prenájom lodného priestoru. Indexy prepravy. BDI (Baltic Dry Index) - je založený na skúmaní cien za používanie lodí prepravujúcich ropu, rudu, obilniny. Výhody tohto indexu. Vývoj BDI a cien ropy WTI (West Texas Intermediate - základný typ ropy ťažený v USA). S rastom ekonomiky je spojený aj rast cien ropy. Aktuálny prepad v cenách prenajímaných lodných priestorov dáva priestor na ich ďalší pokles.