Prechod na SEPA – po úspešnom začiatku ďalšia práca - Kotasová, Miroslava
Projekt SEPA je bezpochyby najvýznamnejším aktuálnym projektom Európskej únie v oblasti platobných služieb. Snaha o vytvorenie jednotnej oblasti platieb v eurách pôvodne predstavovala iniciatívu trhu umožniť vykonávanie domácich a cezhraničných platieb za rovnakých podmienok. Hlavnou črtou SEPA, ktorú používatelia platobných služieb najviac vnímajú, je IBAN, čiže medzinárodný formát čísla platobného účtu, ktorý sa používa pri všetkých SEPA úhradách a inkasách. Pomalý prechod z domácich úhrad a inkás na spoločné európske SEPA platobné nástroje viedol Európsku úniu v marci 2012 k zavedeniu technických požiadaviek a prijatiu nariadenia č. 260/20121. Toto tzv. SEPA nariadenie ustanovuje pravidlá pre iniciáciu a spracovanie úhrad a inkás v eurách a definuje dátumy, dokedy majú byť tieto pravidlá implementované v členských štátoch – pre eurozónu (krajiny Európskej únie, ktoré prijali menu euro) je ním 1. február 2014, pre ostatné krajiny 31. október 2016.