Elektronické indikátory spotrebného dopytu (Pomocou platieb platobnými kartami možno odhadovať spotrebu) - Vladová, Anna
V dnešnej digitalizovanej dobe možno ako doplnok k štandardným ukazovateľom ekonomického diania využívať elektronické indikátory, ktoré merajú rôzne aktivity ekonomických subjektov a sú dostupné v týždennej alebo aj v dennej frekvencii. Zvlášť užitočné sú údaje o elektronických platobných transakciách (objem a počet platieb platobnými kartami, SWIFT platby). Hoci ich v súčasnosti národné štatistické úrady používajú len v malej miere, v budúcnosti – v súlade s postupným znižovaním administratívnej záťaže firiem a domácností a tiež vzhľadom na spôsob zberu a škálu pokrytia – ich význam pravdepodobne porastie a niektoré by mohli dostať šancu doplniť existujúce menej flexibilné informačné zdroje.