Predikcia úmrtnosti na Slovensku - Barlák, Ján
Už dlhšie obdobie pozorujeme, že trend vývoja úmrtnosti na Slovensku má, s troškou zjednodušenia, klesajúci charakter. Pre finančné inštitúcie, kde dĺžka dožitia človeka hrá prim pri oceňovaní časti ich produktov, je tento klesajúci trend úmrtnosti skôr výzvou ako pozitívom. Na vytvorenie novej a úplnej úmrtnostnej tabuľky je pre získanie pravdepodobnosti úmrtia potrebné mať údaje o úmrtiach za ešte stále plynúci rok. Vieme len, že priemerná dĺžka života sa predlžuje a že jej lepší odhad by mal viesť k presnejšiemu oceňovaniu spomínaných produktov.