Európa a Blízky východ po prvej svetovej vojne (morálka vs záujmy v medzinárodných vzťahoch) - Sorby, Karol R.
Veľká Británia ako dominantná mocnosť na Blízkom východe po ukončení 1. svetovej vojny. Systém mandátov vytvorený Spoločnosťou národov. Irak, Zajordánsko a Palestína - dôležitá pozemná spojnica medzi Stredozemným morom a Perzským (Arabským) zálivom. Anglo-egyptská zmluva.