Vybrané koncepty a teórie medzinárodnej migrácie a ich aplikácia na súčasné migračné toky - Galanská, Nina
Prístupy ku kategorizácii teoretických prístupov k migrácii.Tri možné spôsoby delenia teórií migrácie na základe motívov, príčin migrácie a príslušnosti teórií k vedným odborom. Teórie migrácie rozdeľuje na teoretické koncepcie inicializácie migrácie a teoretické koncepcie pretrvávajúcej migrácie. Takisto uvádza delenie na mikro-, mezo-, a makroúroveň motívov a príčin migrácie. Náčrt základných teoretických konceptov migrácie, ktoré sú aplikované na súčasné migračné toky.