Pojednanie o globálnom probléme pandémie AIDS - Ivančík, Radoslav
Väčšina zo súčasných globálnych problémov ľudstva má korene v ekonomickej dimenzii, resp. vychádza zo svetovej ekonomiky a spätne ju bezprostredne ovplyvňuje. Súčasne generuje nové alebo prehlbuje či modifikuje už známe problémy. Svet čelil alebo stále čelí viacerým krízam – finančnej, hospodárskej, dlhovej, úverovej alebo kríze spotreby, ktoré majú najmä ekonomický rozmer. Rovnako tak čelí problémom chudoby, nerovnosti, nerovnomernosti alebo vysokej zadlženosti. Okrem ekonomických globálnych problémov však musí riešiť aj ostatné globálne problémy, a to najmä sociálne, ale aj environmentálne a bezpečnostné. Pandémia AIDS patrí medzi najvážnejšie z nich.