Vývoj rybníkářství jako součásti kulturního dědictví v České republice se zaměřením na stav od poloviny 19. století - Šarapatka, Bořivoj
Súčasný stav a mapovanie rybníkov v ČR. Význam a dôležitosť rybníkov v krajine ako aj počet zaniknutých rybníkov, ktoré sa na území ČR vyskytovali ešte v polovici 19. storočia. Využitie rybníkov v rámci revitalizačných a protipovodňových opatrení v súčasnosti.