Externá nerovnováha v eurozóne – problém nielen deficitov, ale aj prebytkov na bežnom účte - Nemec, Marián
Externá nerovnováha v eurozóne sa pociťuje ako problém nielen v prípade krajín s deficitom na bežnom účte platobnej bilancie, ale aj v prípade krajín s pretrvávajúcim vysokým prebytkom. V tomto smere sa stalo predmetom kritiky viacerých medzinárodných inštitúcií najmä Nemecko. Podstatným momentom tejto kritiky je predstava, že Nemecko je konkurentom ostatným krajinám eurozóny na medzinárodnom trhu. Opakujú sa preto výzvy, volajúce po znížení konkurencieschopnosti nemeckej ekonomiky stimuláciou domáceho dopytu i zvýšením domácich investícií. Ukazuje sa však, že zníženie jeho konkurencieschopnosti by poškodilo nielen ekonomiku Nemecka, ale aj ekonomiku celej eurozóny.