Republic of Moldova: diaspora and diaspora policy - Mosneaga, Valeriu
Moldavská diaspóra a moldavská politika týkajúca sa fenoménu diaspóry. Historické a súčasné kontexty formovania moldavskej diaspóry a analýza úlohy pracovnej migrácie moldavských občanov ako aj vznik moldavských komunít a diaspór v zahraničí. Hlavné smery politiky moldavskej diaspóry: bezvízový režim a znovuprijatie; mobilita a kruhová migrácia; právna a sociálna ochrana moldavských migrantov v zahraničí; návrat a opätovná integrácia moldavských pracovných migrantov do spoločnosti vo vlasti. Analýza úlohy štátnych orgánov vo vývoji a implementácii migračnej politiky na národnej úrovni.