Metódy stanovenia rovnovážnych výmenných kurzov - Spuchľáková, Erika
Určenie správneho rovnovážneho výmenného kurzu je pre každú otvorenú ekonomiku veľmi dôležité. Zohráva dôležitú úlohu nielen v modernej makroekonómii, ale aj v realizovaní praktickej hospodárskej politiky. Analýza niektorých metód stanovenia rovnovážnych výmenných kurzov, od najjednoduchších modelov, akými sú Zákon jednej ceny, t.j. LOOP a Parita kúpnej sily, t.j. PPP a keďže sa ukázalo, že tieto modely neplatia, hľadali sa nové modely stanovenia rovnovážnych výmenných kurzov. V súčasnosti sa používajú hlavne modely, ktoré odzrkadľujú makroekonomickú situáciu a medzinárodné postavenie krajiny. Opis princípov troch z nich, t.j. princíp Modelu fundamentálneho rovnovážneho kurzu - FEER, princíp Modelu prirodzeného rovnovážneho menového kurzu - NATREX a princíp Modelu behaviorálneho rovnovážneho výmenného kurzu - BEER.