Globálny obrat krízy na Ukrajine - Pressburg, Adrian Peter
Zostrelením malajzijského civilného lietadla nad východnou Ukrajinou dostal tamojší konflikt svetové rozmery. Európska únia zomkla rady so Spojenými štátmi a transatlantický tandem vystupňoval sankcie proti Rusku. Bezpečnostná rada OSN prijala rezolúciu 2166 o plnom, dôkladnom a nezávislom medzinárodnom vyšetrení pádu lietadla a zastavení bojov v miestach, kde sú roztrúsené trosky boeingu. Európska komisia formulovala sprísnenie a rozšírenie sankcií. Dodatočné reštriktívne opatrenia EÚ proti Rusku vstúpili do platnosti 1. augusta.