Bioodpad ako významná zložka tuhého komunálneho odpadu a možnosti jeho využitia - Končalová, Alexandra
Bioodpad je kvantitatívne najvýznamnejšou zložkou komunálnych odpadov. Je v nich zastúpený v závislosti od miestnych podmienok a ročného obdobia . Vzniká buď v prírode, ktorá ho vytvára, ale aj využíva vo svoj prospech, čím nedochádza jeho produkciou k zaťažovaniu životného prostredia alebo ľudskou činnosťou, pri ktorej je vznik a nakladanie s bioodpadom potrebné usmerňovať. Bioodpad na vidieku bol v minulosti využívaný ako kompostové hnojivo na záhradách. V súčasnosti už i tu nedochádza k jeho využívaniu v takej miere a dochádza k jeho umiestňovaniu na skládky komunálneho odpadu, ktoré naberajú významné rozmery. Z tohto dôvodu je potrebné klásť väčší dôraz na jeho opätovné využívanie ako organické hnojivo.