Stratégia rozvoja mikroregiónu - príkladová štúdia MR Suchodolie - Števulová, Katarína
Plánovanie rozvoja aj tej najmenšej priestorovej jednotky si vyžaduje jasne a podrobne stanovenú stratégiu, ktorej postupné napĺňanie povedie k požadovaným cieľom. Vynikajúcim zdrojom finančnej podpory pre realizáciu aktivít a projektov stanovených v rozvojovej stratégii je EÚ a jej štrukturálne fondy. Malé vidiecke obce s obmedzeným rozpočtom však majú problém so spolufinancovaním rozvojových aktivít a projektov. Možným riešením pre takéto obce je spájať sa so susednými obcami do väčších a silnejších celkov - mikroregionálnych združení, ktorých účelom je vzájomná pomoc a spolupráca pri riešení spoločných problémov. Príkladom je mikroregión Suchodolie), ktorého obce koncom 90. rokov minulého storočia spojili svoje sily a podarilo sa im splynofikovať celé územie mikroregiónu.