Založenie, zrušenie ROPO bez likvidácie zriaďovateľom a založenie, zrušenie alebo rozdelenie obce - Jakubíková, Hana
Obec si na plnenie úloh môže zriadiťrozpočtovú organizáciu/príspevkovú organizáciu. Taktiež na základe svojho rozhodnutia obec/mesto môže tieto organizácie zrušiť bez likvidácie. Ide o spájanie ÚJ zlúčením, splynutím alebo rozdelením, ktoré je založené na dobrovoľnom rozhodnutí o zrušení ÚJ. Úkony týkajúce sa zrušenia ÚJ bez likvidácie majú vždy písomnú formu.