Konkurencieschopnosť krajín meraná Indexom globálnej konkurencieschopnosti s hlavným zameraním na konkurencieschopnosť Slovenska - Kubričanová, Elena
Hodnotenie konkurencieschopnosti krajín prostredníctvom zloženého indexu zverejňovaného každoročne Svetovým ekonomickým fórom. Zobrazuje najkonkurencieschopnejšie ekonomiky podľa ukazovateľa Index globálnej konkurencieschopnosti (Global Competitiveness Index, GCI). Osobitná pozornosť je venovaná postaveniu Slovenskej republiky a ostatných krajín Vyšehradskej štvorky (Česká republika, Maďarsko a Poľsko) v rebríčku konkurencieschopnosti. Stav podnikateľského prostredia na Slovensku je v príspevku detailnejšie skúmaný podľa jednotlivých indikátorov ukazovateľa GCI v rokoch 2012 a 2013. V závere príspevku sú uvedené faktory, ktoré najviac komplikujú podnikanie na Slovensku.