Záložné právo na obchodný podiel - Mičudová, Tatiana
Záložné právo predstavuje vecné právo k cudzej veci zabezpečujúce pohľadávku a jej príslušenstvo. Legálna definícia záložného práva je obsiahnutá v § 151a zákona č. 40/1964 Zb. Občianskeho zákonníka v z. n. p. Účelom záložného práva je oprávnenie veriteľa uspokojiť sa alebo domáhať sa uspokojenia pohľadávky zo zálohu, ak jeho pohľadávka nie je riadne a včas splnená. Záložné právo tak plní zabezpečovaciu, ale aj uhradzovaciu funkciu.