Potenciál pozitívnej flexibilizácie práce a realita jej skutočného uplatňovania v SR - Ľapinová, Erika
Autori venujú pozornosť pozitívnej flexibilite, teda flexibilite žiaducej, ktorá je výsledkom kompromisu medzi zamestnávateľom a zamestnancov, ktorá je spojená s primeranou a vyváženou mierou stability a ochrany daného pracovnoprávneho vzťahu. V analytickej časti práce skúmajú záujem o flexibilné formy zamestnávania a organizácie pracovného času zo strany adresátov (zamestnancov, pracujúcich), skúmajú motiváciu využívania/preferovania týchto foriem i východiskovú situáciu, ktoré za nimi stoja.