Zdaňovanie na území Slovenska v historickom kontexte (s akcentom na priame dane) - Červená, Karolína
História poukazuje na skutočnosť, že v minulosti sa priame dane považovali za nelegálne, s výnimkou zdanenia obyvateľstva podmanených národov. Vznik pravidelného, progresívneho zdanenia súvisí s postupným rozširovaním funkcií štátu, so zvyšovaním výdavkov, v súvislosti s financovaním rôznych činností (administratíva, verejné služby). Vývoj právnej úpravy v oblasti priamych daní na území Slovenska, ako súčasti genézy procesu zdaňovania, prebiehal počas jednotlivých historických období pod vplyvom hospodársko-politickej situácie, ktorú môžeme považovať, a to nie len v minulosti ale aj dnes, za určujúci faktor formovania zdaňovania.