Vplyv čiastkových ukazovateľov na reálnu zmenu HDP Slovenska - Megyesiová, Silvia, 1969-
Z pohľadu podnikania, podnikateľského subjektu, ale aj z celospoločenského hľadiska je dôležitou charakteristikou dosahovaná produktivita. Produktivita je pomerový ukazovateľ konkrétnych výstupov voči vstupom, pričom jej zvyšovanie je možné docieliť využívaním dokonalejších technológií, vyššou pracovnou zručnosťou, rastom vybavenosti práce potrebným kapitálom. Čím je úroveň podnikovej produktivity vyššia, tým lepšie ekonomické výsledky daný podnikateľský subjekt dosahuje a v konečnom dôsledku sa to prejaví vo vyššom celospoločenskom blahobyte. Z analýzy vývoja čiastkových ukazovateľov vyplýva, že rast produktivity práce sa významnou mierou podieľa na reálnom raste HDP Slovenska.