Rozširovanie kolektívnych zmlúv vyššieho stupňa a odhad jeho vplyvu na náklady práce - Karšay, Alexander, 1983-
Od začiatku roku 2014 vstúpila do platnosti nová legislatíva v oblasti kolektívneho vyjednávania. Kolektívne zmluvy vyššieho stupňa je možné rozšíriť na všetky firmy odvetvia s 20 a viac zamestnancami. Zmluvy upravujú široký rozsah pracovnoprávnych vzťahov, ich rozšírenie je však najcitlivejšie vnímané v oblasti odmeňovania. Mzdové nárasty určené v týchto zmluvách bude možné zákonne uplatniť i vo firmách, ktoré mzdový nárast neplánujú, či plánujú v nižšom rozsahu. Zákon dáva priestor na rast mzdových nákladov, ktoré by inak nevznikli. Kvantitatívny odhad možného maximálného nárastu celkových nákladov práce pri hypotetickom rozšírení všetkých aktuálne platných kolektívnych zmlúv vyššieho stupňa.